Heel even voelde het onwennig, maar al snel merkten degenen die live aanwezig waren hoe we dit hadden gemist: elkaar zien, een glimlach delen, een bedenkelijke blik werpen, af en toe zuchten.

De agenda was goed gevuld omdat er op dinsdag 25 mei een gemeenteraadsvergadering is die veel weg heeft van een marathon en waarvan nu al bekend is dat het vervolg op woensdag 26 mei zal zijn. Tijdens de voorafgaande oordeelsvormende vergaderingen hadden we al informatie tot ons genomen over een reeks onderwerpen: natuurbegraven, RAS en RES, dijkversterking, geluidbeleid, bestemmingsplannen, huisvesting arbeidsmigranten ... Het is elke keer weer de kunst om uit alle nota’s en voorstellen de GroenLinks invalshoeken te filteren, en alle mogelijke consequenties te overzien: Hoe milieuvriendelijk is natuurbegraven? Wat voor impact hebben de plannen voor opslag van biomassa op de directe omgeving? Hoe serieus nemen we het voorstel van een aantal deskundige burgers om bij een bepaald dijkvak een andere techniek te gebruiken? Kan het geluid van motoren ook in het geluidbeleid op genomen worden? En de arbeidsmigranten? Gaan we die in kleinschalige woongroepen huisvesten of juist op grotere locaties bij de werkgever en hoe gaan we ervoor dat ze daar zelf ook over mee kunnen denken?

Dan moeten we bekijken met welke moties van andere partijen we meegaan, of we een eigen motie of amendement willen indienen. Waar stemmen we voor, waar stemmen we tegen? Meestal zijn we het eens met elkaar, soms niet. Dan praten we door, proberen we elkaars standpunt te begrijpen. Uiteindelijk is het dan aan Jur en Andrea om onze stem te laten klinken.

Over één belangrijk agendapunt van de komende raadsvergadering hoefden we het niet te hebben: de installatie van ons nieuwe burgerraadslid Renske de Zwart. Daar zijn we alleen maar heel blij mee! Tijdens de rondvraag van onze fractievergadering vestigde zij de aandacht op een ernstig probleem en werd meteen duidelijk dat zij met ware GroenLinks-oren en -ogen luistert en kijkt. Een paar weken geleden hoorde zij van een dorpsgenoot  die dagelijks een fietstocht maakt, dat een aantal akkers in onze gemeente vergeven zijn van afval: blikjes, flesjes, wieldoppen van auto’s, stukken fietsframe, pvc, piepschuim, spuitbussen, handschoenen, zeil, auto-onderdelen, hectometerpaaltjes etc. Dit afval ligt soms in hoge dichtheid omgeploegd op en in de akkers. Zij ging erop letten en zag met eigen ogen.  De vraag is nu: waar komt het vandaan en wat kunnen we daaraan doen? Dat gaan we dus uitzoeken, en mogelijk agenderen!

Voor wie nieuwsgierig is geworden, de komende raadsvergaderingen zijn live te volgen via de website van de gemeente: https://gemeenteraad.westbetuwe.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2021/25-mei/20:00 en https://gemeenteraad.westbetuwe.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2021/26-mei/20:00