GroenLinks vindt het belangrijk dat ook de vormgeving van dit participatiebeleid via een open gesprek plaatsvindt. Juist met een startnotitie kun je dat van tevoren vastleggen. Dat doe je met een democratisch gesprek met willekeurig gekozen inwoners, het liefst evenredig verdeeld over de leeftijdsgroepen.  

Daarnaast is het belangrijk dat onze inwoners niet overvoerd worden met enquêtes  waardoor participatiemoeheid kan ontstaat. Een democratisch gesprek kan bijdragen aan een grotere betrokkenheid van de inwoners bij de gemeente en het vertrouwen in de overheid.

In een democratisch gesprek (ook wel bekend als burgerraad) gaan inwoners met elkaar in gesprek over een belangrijk (politiek) onderwerp. Kenmerkend voor een democratisch gesprek is dat het zich altijd richt op een open vraag en niet op een keuze tussen twee opties. De deelnemers hebben verschillende leeftijden, achtergronden, belangen en kennisniveaus en geen politieke functie. Het gesprek wordt altijd geleid door professionele gespreksleiders. Het doel is een gedeeld standpunt te bereiken over het vraagstuk.

GroenLinks dient daarom dinsdag aanstaande een amendement in om dit idee in de startnotitie op te nemen.