Veel werd genoemd dat mensen tevreden zijn met de rust, het landelijke karakter en ‘weinig met de gemeente te maken hebben’. We spraken veel mensen die enkele jaren in Buurmalsen wonen en eerder in Nieuwegein of bijv Houten woonden. We hebben ook uitgebreid een fruitteler gesproken. Na enig doorvragen ontstonden leuke gesprekken.

Er werden veel mobiliteitspunten genoemd zoals:

  • Fietsverbindingen verbeteren
  • OV is in Buurmalsen enkel een buurtbus die zeer beperkt is.
  • De route van Buurmalsen naar de school in Tricht is redelijk maar niet op alle plekken voldoende veilig
  • Er zijn weinig wandelpaden of bijv. klompenpaden in Buurmalsen
  • Buurmalsen en ook Geldermalsen zijn slecht ontsloten voor mindervaliden.

Iemand die destijds in een rolstoel zat, kon niet zelfstandig stemmen in het dorpshuis.

  • De aanpak van de Rijksstraatweg naar Culemborg duurt al bijna twee jaar en maakt dat bewoners veel moeten omrijden
  • Zou de rondweg van Tricht na doortrekken Buurmalsen ook beter kunnen ontsluiten en maken dat er minder verkeer door het dorp rijdt
  • Er is best wat sluipverkeer door straten als de Rooimond en Zijtak.. zou dat alleen voor bestemmingsverkeer kunnen zijn?

De Burensedijk lag op onze route en daar werd genoemd dat er erg hard werd gereden. Vaak wel 70  80 km per terwijl er 30 gereden mag worden. De gemeente heeft een jaar of drie geleden metingen gedaan die niet goed uitgelezen konden worden en dus waardeloos waren. Vervolgens zouden er experimenten met snelheidsverlagende bloembakken gedaan worden en die zijn tot op heden niet gedaan.

Overige punten:

Verlies van de basisschool is een groot verlies voor het dorp. Burgers verwijten de gemeente eerst jarenlang niets aan het onderhoud van de school te doen en vervolgens het gebrekkige onderhoud te gebruiken als argument voor een fusie/ophef. Men is wel blij dat er woningen op de plek van de school gebouwd gaan worden.

Voorzieningen: het zwembad in Geldermalsen wordt als gedateerd en vies bestempeld. Een andere inwoner noemt dat bijna alle sociale dingen in het dorp aankomen op vrijwilligers. Denk aan een speeltuinmiddag, het onderhoud van de speeltuin, de groenbrigade. Zij vraagt zich af of de gemeente hier niet een grotere rol in kan spelen. Hondenpoep overlast wordt ook een keer genoemd?.

Er zouden meer bermen mogen ingezaaid worden met mengsels die biodiversiteit bevorderen en men is kritisch over de bomenkap. Iemand is enthousiast over het voedselbos dat geplant gaat worden in de gemeente. Het wordt gewaardeerd dat de brink weer een dorpspomp heeft gekregen.

Iemand benoemt dat het veel te lang duurt om bouwvergunningen te krijgen. Iemand benoemt dat er woningbouw gewenst is. Een arbeidsmigrant noemt dat hij tevreden is over zijn werk en huisvesting. Ook hij vindt het een fijn rustig dorp.