Met een marathonzitting van de gemeenteraad sloten we afgelopen dinsdag, of eigenlijk was het al woensdag, om 01.00 uur het eerste jaar van de gemeente West Betuwe af. Ook voor de fractie GroenLinks West Betuwe zit het eerste jaar erop. Het was een leerzaam, inspirerend en soms vermoeiend jaar. Voor ons nieuwelingen was het een steile leercurve. Gelukkig hebben we een oude rot in ons midden, Ed, die ons er met veel geduld en wijsheid doorheen geleid heeft. Daar zijn we hem zeer dankbaar voor.

Belangrijkste vraag is natuurlijk: wat hebben we in een jaar bereikt? In elk geval een ontmoedigingsbeleid om ballonnen op te laten. Helaas heeft het verbod, dat het college in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) ervan gemaakt had, het in de raad niet gehaald. Dat was teleurstellend, maar we moeten realistisch zijn. De conservatieve krachten in onze gemeente zijn sterk.

En verder? Vanuit onze idealen hebben we een actieve inbreng geleverd bij de besluitvorming over een veelheid aan onderwerpen. Altijd kritisch, maar vooral altijd constructief. Of het nu gaat over het nieuwe gemeentehuis en meer betrokkenheid van onze inwoners hierbij, de energie ambities en de betaalbaarheid daarvan of de hoge lastendruk in onze gemeente. Over sociale vraagstukken zoals eenzaamheid en aandacht voor vuurwerkoverlast. Als kleine nieuwe partij doen we actief mee. En doen we er regelmatig toe. Nog niet genoeg, maar toch.

Nu we de beginselen van de lokale politiek een beetje in de vingers hebben, zullen we ons nog meer richten op constructieve ideeën die passen bij onze idealen: een groene, sociale en open samenleving. Het is tijd voor verandering, was het motto van ons verkiezingsprogramma. Verandering kost tijd en inspanning. We gaan ons best doen om dit geluid in 2020 nog beter zichtbaar te maken.

We wensen alle inwoners van West Betuwe hele gezellige en vrolijke feestdagen en tot in het nieuwe jaar. En laten we hopen dat de collega’s van de brandweer een hele rustige jaarwisseling zullen hebben.

Jur, Andrea, Lydi, Ed en Daan