Tijdens de oordeelsvormende vergadering van twee weken geleden stond het voorstel om akkoord te gaan met de Gemeenschappelijke Regeling Werkzaak Rivierenland op de agenda.  Alle omliggende gemeentes werken sinds 2015 samen met Werkzaak, een organisatie die als doel heeft om alle taken van de participatiewet zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren. Zij bemiddelen bij het zoeken naar werk voor verschillende doelgroepen.

Het bestuur van Werkzaak wordt gevormd door alle wethouders van deze omliggende gemeentes die het sociaal domein in hun portefeuille hebben. Deze wethouders kwamen, op basis van de effectiviteits- en efficiency-gedachte met het voorstel om alle taken die nu nog via de gemeente liepen allemaal over te hevelen naar Werkzaak. Dus ook de groep mensen die eigenlijk niet meer in staat zijn te werken, vanwege lichamelijke of geestelijk klachten, de zgn Klantprofielgroep 4.

Tot op heden werd deze groep, die gebaat is bij rust en regelmaat, naar ieders tevredenheid begeleid vanuit de gemeente. Daarbij komt nog dat zij nooit gevraagd zijn hoe zij tegen een eventuele overstap naar Werkzaak aankeken.

Wij hebben ons vanaf het eerste moment fel verzet tegen de overheveling van deze KP4 groep en stelden voor om deze groep onder verantwoording van de gemeente te laten en de andere groep wel over te hevelen naar Werkzaak. De wethouder was het daar absoluut niet mee eens, omdat de bestuurders van andere gemeentes hier ook voor waren. Gelukkig kregen we van de meeste partijen bijval. De uitkomst was dat het plan niet rijp was voor besluitvorming, waardoor het dus aangepast moest worden en niet op de agenda van de raad van 29 april zou komen.

Toen de agenda voor deze raadsvergadering gepubliceerd werd zagen we tot onze verbazing dat het onderwerp, zij het in een iets aangepaste vorm, toch gewoon op de agenda was gezet.

Dit is niet alleen tegen het regelement van orde, maar het gaf ook aan dat de wethouder er alles aangelegen was om dit onderwerp hoe dan ook door de raad te krijgen.

Gelukkig waren er naast ons ook een aantal andere raadsleden, van zowel coalitie als oppositie partijen die hier niet mee konden leven. Na dit toch wel unieke overleg tussen deze verschillende partijen resulteerde dit in een duidelijk statement naar de wethouder n.l. dat een meerderheid van de raad de KP4 groep absoluut onder de verantwoording van de gemeente wilde houden. Ik begreep dat er tijdens het Coalitieoverleg nog van alles geprobeerd is om de coalitiepartners die het met ons eens waren te overtuigen om toch het voorstel van de wethouder te steunen, maar gelukkig hielden deze partijen hun rug recht. Leve het dualisme!