Hoe ben je in Herwijnen terechtgekomen? 

Precies dertig jaar geleden kwam ik in Herwijnen wonen met man, drie kinderen, twee katten en een viool. In Amsterdam hadden we meer ruimte nodig voor ons bedrijf - een platenlabel voor klassieke muziek - en een bevriend makelaar zei: kijk toch eens verder dan Amsterdam. Dat deden we. Een paar maanden later trokken we in ons huis aan de Waal. 

Hoe ervaarde je de overgang van Amsterdam naar Herwijnen?

Het kostte wat tijd om me als ‘import’ thuis te gaan voelen in Herwijnen, maar het helpt als je boodschappen doet in de lokale supermarkt en je dochtertje lid wordt van de plaatselijke gymvereniging. Al snel werd ik gevraagd voor het bestuur van Olympia, speelde viool bij het lustrum van de Harmonievereniging, maakte en regisseerde een jubileumvoorstelling samen met de ‘Vrouwen van Nu’ en zat met mijn buurman in de jury van de playbackshow. Toen de film Oorlogswinter in en om ons huis werd opgenomen werd zichtbaar en voelbaar wat een saamhorige, betrokken en open gemeenschap Herwijnen is. 

Waarom ben je actief binnen GroenLinks? 

Zolang ik me kan herinneren stem ik op GroenLinks. Rood en Groen. De medemens en de natuur. Die combinatie spreekt mij aan, mensen kunnen niet zonder elkaar en niet zonder de natuur. Ik herinner me dat ik als muziekstudent mijn talent niet alleen voor mijzelf wilde inzetten, maar er ook iets mee wilde betekenen voor ‘de ander’ en liep stage als muziektherapeute op de afdeling kinderpsychiatrie van het AMC waar ik uiteindelijk tien jaar bleef werken. Op dit moment studeer ik aan de Schrijversvakschool en zet mijn schrijfaspiraties in door als burgerlid een bijdrage te leveren aan de betoogjes, persberichten en columns voor de website waarbij ik het GroenLinks gevoel in woorden probeer te vangen. Ik denk dat iedereen diep in zijn hart hetzelfde wil: een beter klimaat, schone lucht, meer gelijkwaardigheid tussen mensen en een samenleving zonder racisme en discriminatie. Ik hoop dat iedereen in West Betuwe – jong, oud, agrariër, zzp’er, allochtoon en autochtoon - beseft dat we de wereld die we voor onszelf wensen alleen maar kunnen realiseren als we er met elkaar de schouders onder zetten. 

Hoe kan dat eruitzien, ‘je schouders eronder zetten’?

GroenLinks West Betuwe pleit onder andere voor een burgerberaad: door loting kunnen inwoners meedenken over te nemen beslissingen over belangrijke onderwerpen. Ik denk dat veel Herwijners hiervoor open staan. De Radartoren is daar bijvoorbeeld een bewijs van: eensgezind en partij-overschrijdend hebben we daar een duidelijk standpunt over ingenomen. Hoe fijn zou het zijn als die gezamenlijkheid ook bij andere dossiers leidend zou zijn! 

Ik wil me daar graag voor inzetten en daarom sta ik op plaats 4 van de kandidatenlijst van GroenLinks West Betuwe.