Want wat blijkt? Ook al vindt iedereen toegankelijkheid belangrijk, de uitwerking in de praktijk is vaak een zoektocht. Er is goede wil en groeiend bewustzijn binnen de ambtelijke organisatie, en de samenwerking met ervaringsdeskundigen, vaak vanuit het platform Toegankelijk West Betuwe, wordt gezocht. Maar toch gaat het nog vaak mis, en worden aanbevelingen niet overgenomen of regelgeving ‘Ontwerpen voor iedereen’ (zoals vastgelegd in het Bouwbesluit 2008 en de uitwerking van het VN verdrag Handicap 2016) in de praktijk niet overal toegepast.

Deze motie beoogt bestaande en verzamelde kennis vast te leggen en niet verloren te laten gaan. Een richtlijn schept eenduidigheid. De bouwtechnischeof ontwerpeisen zijn dan vastgelegd en geven een basis om in de uitwerking gezamenlijk tot goede oplossingen te komen. Waar nodig op maat. Bij elke renovatie is bekend waar deze wat toegankelijkheid betreft aan moet gaan voldoen. Het is een dynamisch stuk waarin ambtenaren en ervaringsdeskundigen samen optrekken.

De motie is opgesteld door Lydi en Françoise, en dankzij een goede lobby van Françoise die alle partijen en betrokken wethouders heeft gebeld en gesproken is er een breed gedragen stuk uitgekomen dat door vele partijen mede is ingediend en door alle partijen is aangenomen. We zijn blij dat de hele raad dit onderwerp serieus neemt en dat we hiermee dit belangrijke onderwerp stevig op de kaart hebben gezet.