“Nog steeds lijken beleidsmakers naar mensen met een beperking te kijken met een medische bril. Zo vallen zij veelal onder het Ministerie van Volksgezondheid en niet onder Binnenlandse Zaken. Mensen met een beperking worden gezien als mensen die zorg nodig hebben. Als we met een sociale bril gaan kijken, verandert dat hoe we de samenleving inrichten. Dan kijken we naar wat ieder kan bijdragen en wat daar voor ondersteuning nodig is en gaan we op weg naar een inclusieve samenleving.”

De 71 voorstellen worden gedaan op de terreinen zorg, werk en inkomen, openbaar vervoer, wonen, inrichten van de openbare ruimte en gebouwen. Het is het begin van een proces om daadwerkelijk de ratificatie van het VN Verdrag voor mensen met een beperking of chronische ziekte te implementeren in het beleid. Vanuit het Rijk naar Provincie en Gemeenten.

Françoise Groenendaal-Vlug, burgerlid van GroenLinks West Betuwe was bij de presentatie van de nota. “Fantastisch, dit initiatief,” stelt zij. ”Ook in West Betuwe zijn beleid en uitvoering vaak nog lang niet inclusief. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe Fruit Tech Campus. Op de benedenverdieping een prachtig inclusief toilet, rolstoeltoegankelijk. Maar de leslokalen boven zijn alleen maar per trap bereikbaar en er is geen lift in dit nieuwe gebouw. 

Of er wordt niet goed nagedacht over de aansluiting van de openbare ruimte op de winkelterreinen. Zo kan het gebeuren dat het trottoir naar de nieuwe Welkoop niet vrij ligt. Als een oudere met een rollator over het trottoir komt aanlopen staan op het trottoir auto’s en plantenrekken. Het is geen onwil, maar er wordt gewoon niet goed over nagedacht. Daarom is het zo belangrijk dat vanuit een hernieuwd bouwbesluit, deze inzichten worden meegenomen. Kijk naar de nieuwe Aldi, deze is ingericht volgens Europese toegankelijkheidsstandaarden en meteen vanaf het begin toegankelijk ingericht.”