Andrea ging, voorzien van portofoon en oortjes, mee op met een nachtdienst van 20.00 tot 05.00 uur. Met zwaailichten over de snelweg, een vechtpartij, een aanhouding en een oproep van iemand in geestelijke nood; er komt heel veel op je af op een avond. Snel schakelen tussen een mogelijk fysiek ingrijpen, een druggerelateerde aanhouding en een goed gesprek met iemand in crisis; het is veel en indrukwekkend hoe onze politiemensen hier mee omgaan.

Jur deed een dagdienst en wat hem opviel was dat 1 politieteam wel een heel groot gebied moet bestrijken. Tijdens de dienst van 8 uur werd meer dan 200 km binnen onze gemeentegrenzen afgelegd om naar verschillende meldingen te gaan. Gelukkig is er wel ondersteuning van andere teams, maar toch. 

Ook Jur maakt mee hoe afwisselend het politiewerk is: “we kregen te maken met meldingen over openbare dronkenschap, huiselijk geweld, bedreigingen, mishandeling, woningbrand, een arrestatie, overhandigen van een gerechtelijk bevel, zonder licht rijdende fietsers en appende autobestuurders. Maar het politiewerk beperkt zich zeker niet tot het uitschrijven van boetes, en begeeft zich voor een groot gedeelte ook op het gebied van het sociaal werk. Het lijkt erop dat de maatschappelijk werker van vroeger is vervangen door de politieagent.”

Andrea voegt eraan toe: “we waren zeer onder de indruk van de open en communicatieve wijze waarop de agenten mensen in totaal verschillende situaties benaderen en hoe zij met enorme passie spreken over het politievak. Wat een enorme inzet en prestatie leveren zij door dag en nacht klaar te staan om te handelen en problemen op te lossen in onvoorziene omstandigheden”.

Andrea en Jur vonden het meelopen met de politie fascinerend en confronterend. Het laat je de schaduwkant van onze maatschappij zien en geeft je ook letterlijk, een soms schokkend, inkijkje in de leefomstandigheden van een groep inwoners van onze gemeente.  Zo is het zorgwekkend om te zien hoe groot het drugsprobleem in onze gemeente is. Met name het gebruik van ketamine is dagelijkse kost voor velen.

GroenLinks zal zich dan ook inzetten om als gemeente mee te doen aan de pilot ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’(OKO). Daarvoor zullen we eind november een motie indienen, want wij zijn ervan overtuigd dat preventie een belangrijke rol kan spelen om ervoor te zorgen dat het drugsgebruik onder jongeren kan afnemen.