Samen met de PvdA hebben we dit jaar wel vijf moties ingediend om de plannen aan te scherpen en een groener en socialer karakter te geven.
Na alle betogen, waaronder een mooie presentatie van fractievoorzitter Andrea, die ons betoog koppelde aan het beeld van een voedselbos, ging de raad in debat.
Vooral onze motie om te onderzoeken hoe we binnen het kerngericht werken de dorpsraden een steviger democratisch en representatief karakter kunnen geven maakte veel los. Maar met onze moties over het verruimen van de uren van jongerenwerkers in de kernen, het sportbeleid uitbreiden voor de groep 12 tot 18-jarigen en het terugdraaien van een eerdere bezuiniging op het maaien van de bermen, kregen we de handen wel op elkaar.
Onze motie over het extra aanplanten van bomen haalde het niet, maar werd door de wethouder positief beoordeeld en met de toezegging dat het in het nieuwe klimaatadaptieve bomenbeheerplan wordt meegenomen waren we al meer dan tevreden.
Drie van de vijf moties aangenomen, waarvan twee unaniem; een mooie afsluiting van het politieke jaar! En mooi om te zien dat de samenwerking met de PvdA direct vruchten afwerpt.
Fijne vakantie iedereen!
Betoog Perspectiefnota 4 juli 2022
1. PERSPECTIEFNOTA
Allereerst willen we de ambtelijke organisatie en he college hartelijk danken voor de stukken. Ze zien er goed uit.
Vanavond willen we ons commentaar op de Perspectiefnota koppelen aan de principes van een nieuwe vorm van landbouw: het voedselbos. Een mooi en actueel beeld om onze reacties op de plannen voor volgend jaar mee te illustreren.
2. DE BASIS
Een gezonde bodem is de basis van alles wat groeit en bloeit. In deze Perspectiefnota is het kerngericht werken de basis en daar wordt veel geld voor gereserveerd. Waarbij de eigenheid en leefbaarheid van elke kern voorop staat. Maar wie zorgt ervoor dat de 26 kernen ook met elkaar verbonden blijven? Na vier jaar harmoniseren lijkt dit nu bijna een tegengestelde beweging.
3. DE KERNEN
Het democratisch gehalte van de dorpsraden baart ons zorgen. Welk mandaat heeft de dorpsraad? GroenLinks vindt het belangrijk dat alle bewoners hun stem kunnen laten horen en vertegenwoordigd zijn. Daarom dienen wij met de PvdA een motie in om te onderzoeken hoe de dorpsraden en -tafels zodanig gevormd kunnen worden, dat zij daadwerkelijk namens alle inwoners van een kern spreken. Zoals de SGP ook zei: wat doen we met de mensen die niet zo hard roepen?
4. MOTIE
Verzoekt het college
1. Te onderzoeken hoe de dorpsraden en -tafels gevormd kunnen worden, zodanig dat zij ook daadwerkelijk namens alle inwoners van de kern spreken;
2. Hierbij de mogelijkheid mee te nemen dat alle dorpsraden op dezelfde wijze tot stand komen;
3. Te onderzoeken hoe we als gemeente per kern zo toegankelijk mogelijk kunnen communiceren;
5. WATER
Van zaaien tot oogsten: het voedselbos heeft water nodig. We ervaren steeds meer extreem weer, ook in onze gemeente. Het wordt urgenter om ons daarop voor te bereiden. Het is belangrijk dat we ruimte creëren voor water en het ook vasthouden voor droge tijden. De kracht van het voedselbos is haar waterbufferend vermogen. Voor onze inwoners geldt: bewuster omgaan met water is het begin! Gelukkig is er in de PN aandacht voor klimaatadaptatie. Daar zijn we als GL blij mee.
6. PLATTELAND
De Wethouder Platteland moet de belangen van ons platteland behartigen, staat in de beantwoording van de vragen. wat is ons platteland? De boeren, het water en de belangen van de natuur? Ons landelijk gebied wordt uitbundig ingezet om aantrekkelijk te maken voor recreanten, maar moet ook aantrekkelijk blijven voor onze bewoners
7. BIODIVERSITEIT
U ziet het: Er staat geen quote op deze sheet omdat slechts 2 keer voorkomt in de hele perspectiefnota. In een gezond voedselbos is het van levensbelang. In onze gemeente ook! Zoals biodiversiteit een voedselbos sterk en productief maakt doordat verschillende gewassen elkaar versterken, verrijken en beschermen, zo kan diversiteit dat voor onze samenleving doen.
8. BOMEN
We hebben bomen nodig. Ze zijn essentieel voor de biodiversiteit, gaan verdroging tegen, geven verkoeling, vangen CO2 en fijnstof op, geven beschutting aan mens en dier en verhogen het welzijn. Minder kappen dus en meer planten, vanwege hun landschappelijke, ecologische, economische en sociale belang.
Daarom dienen wij twee moties in samen met de PvdA, eentje over bermbeheer, daar zal de PvdA zo de toelichting geven en een over meer bomen.
9. MOTIE
Verzoekt het college:
• Zuinig te zijn op wat we hebben en daarbij nieuwe bomen aan te planten voor meer biodiversiteit voor nu en in de toekomst, te weten een boom per inwoner in de komende tien jaar te beginnen in 2023.
• Hiervoor een bedrag te reserveren van 300€ per aangeplante boom incidenteel en €10 per boom per jaar structureel voor onderhoud.
10. DUURZAAMHEID
Duurzaamheid wordt veel genoemd en dat is positief. We zijn blij dat de coördinatie van het energieloket nu structureel gedekt is en er voor het eerst budget vrijgemaakt wordt voor boerderij en natuureducatie. GroenLinks wil NME en boerderijeducatie graag samenvoegen. Het is natuurlijk prima om te laten zien waar ons voedsel vandaan komt, maar een goed educatief programma voor onze scholen kan dit in zijn geheel meenemen.
Verder snappen we dat het nog niet duidelijk is wat voor budget er voor diverse onderdelen uit Den Haag komt. De PM post bij incidenteel nieuw beleid, punt 12 op pagina 14 stelt ons niet helemaal gerust. De ambitie is vooral afwachtend en u zult begrijpen dat de ambitie van GroenLinks groter is.
11. MEDEWERKERS
Een lerende organisatie is de toekomst, mooi dat we investeren in onze medewerkers en streven naar een prettig werkklimaat! Het valt ons op dat er in de Perspectiefnota bij doorbouwen aan Sociale Kracht helemaal niets over statushouders of arbeidsmigranten staat… we hebben ze hard nodig in de sectoren waar nu personeelstekorten zijn!
12. SOCIAAL
Jonge aanplant heeft goede zorg nodig en het vroegtijdig signaleren van problemen kan veel ellende voorkomen. GroenLinks vraagt speciale aandacht voor onze jongeren. Daarom pleiten wij voor uitbreiding van de uren voor onze jongerenwerkers in de kernen waarvoor we de volgende motie indienen:
13. MOTIE
Verzoekt het college:
•Te onderzoeken of er budget gevonden kan worden om het aantal uren van de huidige jongerenwerkers te verdubbelen.
14. WONEN
Wie gaan er in het aanjaagteam zitten? En welke mandaten en vrijheden krijgt dit team? Zodat regels die landschap, natuur en inwoners beschermen, overeind blijven tegen projectontwikkelaars? Wij zetten liever in op passend wonen, duurzaam wonen, sociaal wonen, doorstromend wonen en groen wonen!
15. IN BEWEGING
In beweging is de titel van het coalitieakkoord. Wij zijn blij met de Toegankelijke Looproutes die ook minder validen en ouderen in staat stellen te blijven bewegen. In onze ogen gaat gezondheid en bewegen verder dan sportgemeente in 2025 te willen zijn. Liever gebruiken we dat geld voor (gratis) sportabonnementen voor jongeren. Jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 hebben meer aandacht nodig en bewegen draagt bij aan het voorkomen van drank- en drugsverslaving, depressie en obesitas; We dienen hier met de PvdA een motie voor in.
16. KUNST EN CULTUUR
Kunst- en cultuur evenementen vinden vaak plaats in dorpshuizen, dus laten we alle dorpshuizen in West Betuwe toegankelijk maken voor ouderen en mindervaliden en koploper inclusie-gemeente blijven. Liever daar in investeren dan in uitbreiding van De Pluk. De filmzaal zit nooit vol!
De 10.000 euro voor onderzoek naar muziek in de klas is naar onze mening overbodig. Het is een landelijk project dat al in veel gemeenten loopt. Laten we het gaan doen, want is bewezen dat samen muziek maken helpt om de sociale competenties als samenwerken en naar elkaar luisteren te ontwikkelen. Alleen daar is wel meer dan 10K voor nodig
17. AFRONDING/FINANCIËN
Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle inwoners van West Betuwe de vruchten plukken van het nieuwe beleid. Punt van aandacht: er is wel veel geld nodig voor onderzoek: voor de Pluk, administratie en beheer, terughalen handhaving en toezicht en voor het aanstellen van een subsidioloog die op zoek gaat naar co-financiering.
18. VERLANGLIJST
● een autoloze, motor-loze en speedboot-loze zondag per maand
● tegengaan van lichtvervuiling
● centrale goed vindbare UIT-Kalender voor alle culturele, sportieve en sociale evenementen in onze gemeente
● deelauto’s per kern en goed OV
19. TERUGBLIK/AFSLUITING
Werken in en aan een voedselbos en haar bomen betekent, net als werken aan een gemeente en haar inwoners, goed kijken naar wat nodig is en wat extra aandacht verdiend. Als we met elkaar voor een vruchtbare bodem zorgen, wacht ons en de generaties na ons een mooie en gezonde toekomst.