Het uitstekende rapport over de AVRI, opgesteld door adviesbureau Necker van Naem, liet wederom zien dat open en transparant communiceren lastig is. Het vertrouwen in het bestuur en de directie van de AVRI is ernstig geschonden door de slechte communicatie en dat moet hersteld worden.  Alle partijen hebben een gezamenlijke motie opgesteld, waarin wij op basis van de eindconclusies van het rapport aanbevelingen voor de toekomst doen. Ook wordt verder opgeroepen om te zoeken naar een andere manier om de raden beter te informeren. GroenLinks heeft daarnaast nog drie extra punten onder de aandacht gebracht

  1. de eigenaarsrol: wij zouden de bezetting van het bestuur (die de AVRI moet leiden en het beleid bepaalt) en de raad van commissarissen (RvC, die toezicht moet houden of het bestuur zijn functie goed uitvoert) uit elkaar willen halen. Nu zitten daar dezelfde mensen in, waardoor ze zichzelf controleren. Dat lijkt ons niet de bedoeling.. Ons voorstel is om bijvoorbeeld de wethouders van financiën onderdeel te maken van de RvC.
  2. In het rapport wordt een gebrek aan politieke sensitiviteit geconstateerd, ze hebben bij de AVRI moeite om de politieke belangen van hun keuzes goed in te schatten. Wij constateren daarnaast een gebrek aan realiteitszin, zowel bij de ambtenaren van de gemeente als bij de bestuurders van de AVRI. Dit helpt niet om het vertrouwen van burgers in de overheid te herstellen. We willen graag dat er concrete ideeën worden uitgewerkt hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. 
  3. Wij moeten als raad ook naar onszelf kijken, want door de tarieven laag te willen houden heeft de AVRI afgelopen jaren flink ingeteerd op haar financiële reserves. We moeten dus niet alle schuld bij de AVRI leggen, maar ook eens goed in de spiegel kijken.

 

Het tweede bespreekstuk, de tekstuele aanpassingen van de APV, was daarna eenvoudiger en werd met een meerderheid van stemmen aangenomen.

Vervolgens werd er een motie in stemming gebracht over de woningbouw in Deil. De motie werd aangenomen met de kanttekening dat deze motie ook bedoeld is voor alle andere plaatsen in onze gemeente. Wij hebben hier ook voor gestemd, want het wordt tijd dat we de woningnood snel gaan oplossen door in alle kernen van onze gemeente zo snel mogelijk te gaan bouwen.

Tijdens de rondvraag ontstond lichte onenigheid tussen de voorzitter en een raadslid, omdat deze zeer uitgebreid het woord nam, terwijl de rondvraag alleen bedoeld is voor korte vragen en niet voor betogen. GroenLinks heeft samen met een aantal andere partijen de burgemeester onlangs gevraagd om de raadsvergaderingen strakker voor te zitten om te voorkomen dat de avonden onnodig lang duren. Maar als raadsleden geen gehoor geven aan de oproep van de voorzitter wordt het natuurlijk lastig om strak voor te zitten. Wij als raadsleden moeten ook elkaar aanspreken op de afspraken die we met elkaar gemaakt hebben, dus dat hebben we na afloop dan ook gedaan.

Tenslotte hebben wij nog een vraag gesteld over de noodopvang van asielzoekers. We kregen een beetje flauw antwoord van de portefeuillehouder, want het is inderdaad een probleem dat we niet genoeg woningen hebben  voor statushouders. En dat heeft voor een achterstand gezorgd die we nu proberen in te halen. Dat is iets anders dan de noodopvang die nu nodig is. Dan moet je volgens ons, eventueel met creatieve oplossingen bijspringen  om die mensen een humane plek te geven. 

 

Tot zover. Andrea en Jur