Afgelopen september stelde de GroenLink-fractie nog kritische vragen naar aanleiding van een dringende oproep aan gemeenten om opvangplekken voor asielzoekers beschikbaar te stellen. Ook deden we suggestie om ons alvast voor te bereiden op de komst van de spreidingswet. Nu is die wet een feit.
Kleinschalig
Inwoners van West Betuwe kunnen niet beslissen over het aantal opvangplekken. Ook kunnen de bewoners niet beslissen over de eisen waaraan opvanglocaties moeten voldoen, zoals bijvoorbeeld de beschikbaarheid van openbaar vervoer, lokale voorzieningen, onderwijs en zorg. De eisen van het COA zijn daarbij doorslaggevend. Wel moeten gemeenten laten weten welke opvang zij het meest passend vinden: grootschalig of kleinschalig. De voorkeur vanuit het college en de raad gaat uit naar kleinschalig, maar vanuit het COA is nog niet bekend gemaakt wat onder kleinschalig verstaan wordt.
Burgerpanels
De gemeente wil met de inwoners in dialoog. Omdat alle partijen daar ideeën voor mochten aanleveren heeft GroenLinks contact gezocht met Team Burgerberaad dat ervaring heeft met kleine burgerpanels. Over de keuze die het college maakt en de wijze waarop de dialoog in gang gezet wordt is helaas nog niets bekend. Dat stelt ons teleur. Er is alweer een kostbare maand voorbij. Pas aanstaande dinsdag - voorafgaand aan de beeldvormende vergaderingen - worden de fractievoorzitters bijgepraat. Wij houden jullie op de hoogte. Ook al lazen we in o.a. het Kontakt en de Gelderlander dat er weinig draagvlak is onder de bewoners in West Betuwe, in de raad is dat er dat er gelukkig wel.
Lees hieronder het voorstel en het betoog van de vergadering over de Spreidingswet op 5 maart.
Na de goede voorlichtingsavond van 7 februari ligt er nu een overzichtelijk stuk met een duidelijke opdracht. Dank daarvoor.
Wij hebben een paar vragen:
Allereerst over de communicatie:
Is het mogelijk dat er een herkenbare, vaste rubriek rond de Spreidingswet komt in Het Kontakt? Dan is voor iedereen de informatie gemakkelijk te vinden en blijven alle inwoners goed op de hoogte. Niet iedereen zit op Facebook. En niet iedereen weet z’n weg te vinden op de website van de gemeente.
Communicatie wordt door inwoners vaak als eenrichtingsverkeer ervaren en dus is het heel goed te lezen dat er gesprekken met de samenleving over de Spreidingswet met communicatieexperts georganiseerd gaan worden. In het bijgeleverde tijdspad staat vermeld dat de bewonersdialogen op 1 mei worden afgerond, maar wij willen graag dat het tijdspad van de dialoog een doorlopende balk wordt zodat ook nadat bekend is waar de locaties komen er kerngerichte dialoogrondes plaats blijven vinden - nog steeds onder begeleiding van experts. De vraag ‘hoe maken we dit tot een succes’ kan dan centraal staan.
- Kan de dialoogbalk worden aangepast?
Uit de ervaringen met opvang van vluchtelingen in Vuren weten we dat betrokken vrijwilligers daar hebben bijgedragen aan een goed verloop, dat brengt ons op een tweede vraag:
- Op welk moment en op welke wijze worden lokale vrijwilligers in het tijdpad betrokken bij de plannen?
Ons voorstel is dat ook het samenstellen van de bewonersgroepen in overleg met experts wordt gedaan. Wij zouden de mogelijkheid van een lotingsysteem willen voorstellen, zoals dat bij burgerpanels gebeurd. Dit zorgt voor een groep inwoners waar alle West Betuwenaren zich in kunnen herkennen en het niet de stemmen zijn die wel vaker aan het woord komen.
- Kan de wethouder ons toezeggen dat onze eerder aangeleverde inbreng hierover wordt overwogen?
- In de nota wordt gesproken over gesprekken in de vijf gebieden waar de dialogen gaan plaatsvinden: welke gebieden zijn dat?
Tot slot: in de nota wordt ‘Besef van het verleden’ genoemd n.a.v. gebeurtenissen in 2015. Het is heel goed dat daar aandacht voor is. Toch weten we dat er inmiddels aanvullend besef is: het besef dat veel mensen vinden dat migranten recht hebben op opvang, het besef dat de grafiekjes van arbeidstekorten en immigratie elkaar al decennialang nauwgezet volgen, het besef dat het een politieke strategie is om migranten als zondebok in te zetten, en het besef dat we geen vluchtelingencrisis hebben, maar een opvangcrisis. Het woord draagvlak klinkt vaak, maar dat is geen statisch gegeven. Draagvlak kun je creëren en als het draagvlak laag is vraagt dat van ons allemaal extra inspanning, zorgvuldigheid, gematigdheid en leiderschap van het college. Maar ook van alle partijen van deze raad.
Het is onze taak om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen en te volbrengen: dat hoort bij een humane samenleving.