Een ruime meerderheid in onze gemeenteraad vond zo’n vier jaar geleden dat voor een betere dienstverlening aan onze burgers, we het verlenen van bouwvergunningen beter zelf kunnen uitvoeren. Nu is het onderdeel van het takenpakket van de Omgevingsdienst Rivierenland, die dit namens acht gemeenten in de regio voor haar rekening neemt. Een probleemanalyse ontbrak, maar de oplossing was al gevonden. Gelukkig kwam die analyse er dit voorjaar toch, met een aantal pijnlijke conclusies: het terughalen van de vergunningtaken kost onze gemeente vele miljoenen en in plaats van dat het leidt tot de gewenste verbetering, vormt het ‘een bedreiging voor de dienstverlening door de reorganisatie, de arbeidsmarkt en de afwezigheid van technische oplossingen’. De werkelijkheid bleek niet zo simpel als sommige partijen het graag voorstelden.
Misschien nog pijnlijker is dat onze gemeente veel van de gewenste verbeteringen zelf had kunnen realiseren, ook in de huidige taakverdeling met de omgevingsdienst. Maar ‘door het voorgenomen besluit in 2020 om vergunningtaken terug te halen, is het verbeteren van de dienstverlening op een lager pitje komen te staan’, schrijft het college in hun informatienota aan de gemeenteraad. Met gevoel voor understatement, noemde onze fractie deze vier verloren jaren in het debat tijdens de oordeelsvormende vergadering op 11 juni dan ook ‘teleurstellend’. GroenLinks stemde vier jaar geleden al tegen en is altijd kritisch gebleven. Toch zijn we blij dat het college voortschrijdend inzicht laat zien. Al wordt er met het woordje ‘vooralsnog’ wat ons betreft een onnodig voorbehoud gemaakt. Als GroenLinks-fractie blijven we dit onderwerp scherp volgen. Voordat we ons als gemeente weer in een ongewis avontuur storten, starten we wat ons betreft eerst met een probleemanalyse en niet met een oplossing, zoals we ook tijdens hetzelfde debat hebben ingebracht.
Ravijnjaar
Het woord ‘ravijnjaar’ zingt al een tijdje rond. Een geplande bezuiniging van het rijk, slaat vanaf 2025 een flink gat in de begrotingen van gemeenten in heel Nederland. Voor de gemeente West Betuwe betekent het dat we er rekening mee moeten houden dat we vanaf volgend jaar structureel vijf miljoen euro minder te besteden hebben. Omdat we als gemeente financieel gezond zijn, kunnen we komend jaar nog wat interen op onze reserve. Maar de komende maanden moeten we als gemeenteraad ook met het college op zoek naar besparingsruimte.
Om die lastige keuzes iets makkelijker te maken, willen we als gemeenteraad een aantal gemeenschappelijke uitgangspunten formuleren. Het lijkt erop dat we hierin behoorlijk eensgezind zijn. Zo wordt het waarschijnlijk de wens om niet met de kaasschaaf langs alle uitgaven te gaan, maar gericht te kiezen voor besparingen met een maximaal financieel en een minimaal maatschappelijk effect. Daarnaast moeten zwakkere groepen zoveel mogelijk worden ontzien. Hierin kunnen wij ons als fractie vinden. Ook worden alle spaarpotjes en reserves tegen het licht gehouden.
Voor de zomer worden mogelijke besparingen gedeeld met de raad, die vervolgens getoetst worden aan eerdergenoemde uitgangspunten. Uit deze groslijst van besparingen, kan vervolgens worden gekozen. Tijdens de behandeling van de begroting in november, wordt de definitieve keuze gemaakt. Hoewel er nu veel eensgezindheid is, weten we ook dat zodra er concrete besparingsmaatregelen op tafel liggen, er politieke verschillen van inzicht zullen zijn. Als GroenLinks blijven we strijden voor een groen en sociaal West Betuwe. Dat is de meetlat waarlangs wij alle voorstellen zullen beoordelen. Dat is onze inzet.